Haber

BAKAN ÖZHASEKİ: İSTANBUL İÇİN ÖZEL KANUN ÇIKARMA HESAPLARINI YAPIYORUZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, dünyada deprem riski taşıyan 10 şehirden biri olan İstanbul’un depreme hazırlıklı olması gerektiğini hatırlattı. İstanbul’a özel bir kanun çıkarmanın hesabını yapıyoruz. İstanbul’da bugüne kadar 11 yıldır devam eden kentsel dönüşümde karşılaştığımız her türlü sıkıntıyı giderecek ve çalışmalara hız verecek tedbirler alarak bu konuyu ortadan kaldırmak istiyoruz” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen ‘Medya Buluşması’nda gazete ve televizyon temsilcileriyle bir araya geldi. Bakan Özhaseki burada yaptığı konuşmada 6 Şubat’ta meydana gelen depremler ve olası İstanbul depremiyle ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

6 ŞUBAT BİN YILIN FELAKETİ

6 Şubat’ın milenyumun felaketi olduğunu savunan Özhaseki, ‘Tüm dünyamızı, insanımızı, birliğimizi, birikimimizi ve tüm enerjimizi yoğunlaştırdığımız şu anda iki konu var. İlki 6 Şubat’ta meydana gelen deprem ve neden olduğu hasar ve giderilmesi ile ilgili. İkincisi, İstanbul’umuzun depreme hazırlığı konusu. Hepimizin bildiği gibi 6 Şubat’ta bana göre yüzyılın felaketi denilse de milenyumun felaketiyle karşı karşıya kaldık. Orada 11 ilimizi doğrudan ama 18 ilimizi dolaylı olarak etkileyen, 14 milyon vatandaşımızın o etki alanında kaldığı, 51 bin canımızın toprağa verildiği bir ortamla karşılaştık. Özetlemek gerekirse 680.000 ev yıkıldı. 170.000 civarında işyeri, depo ve ahır neredeyse yok edildi. Maddi hasar talep edilirse farklı numaralar verilebilir. Bazı hesaplara göre değişebilir ama her halükarda 100 milyar doların üzerindedir.

REZERV KONUT ALANLARI BELİRLEDİK

İstanbul için yaklaşan bir deprem tehdidi olduğunu hatırlatan Mehmet Özhaseki, “Bütün bilim adamlarının işaret ettiği gibi, bilenlerin dediği gibi yaklaşan bir deprem tehdidi var. İstanbul demek Türkiye demektir, bunun bilincindeyiz. İstanbul’da yapılması gereken, deprem olmadan önce hazırlık yapmaktır.Mevlana der ki, ‘Akıl, sonradan ah çekmek için değil, ders almak içindir.’ Bunu Allah nasip etti, sonra diz çökmenin bir anlamı yok, önümüze bakmalı ve İstanbul’umuzu bir an önce depreme hazırlamalıyız.

Kabul edelim, yeni bir şey değil. Belki depremlerden dolayı ön plana çıkan bir kelime olarak söyleniyor ama çok eski çağlardan beri İstanbul’umuz dünyada deprem riski taşıyan 10 ilden biri olmuştur. Hocalarımızın da sık sık belirttiği gibi, zamanın dolduğu ya da çok yaklaştığı bir noktada orta noktaya gelmemiz ve o tarafta önlem almamız gerektiği sözünü önemsiyoruz. İkinci adımda ise düşündüğümüz gibi rezerv konut alanları belirledik. Belirlediğimiz bu alanlarda 350 bin haneye kadar yeni, sağlam evler yapacağız. Büyük ihtiyacımızı görecek. En riskli yapıları yeni yaptığımız yerlere taşıyarak muhtemelen depreme hazırlığın ikinci adımını atmış olacağız” dedi.

İSTANBUL İÇİN ÖZEL YASA HAZIRLIĞI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’a özel bir kanun çıkarmayı düşündüklerini belirterek, “İstanbul’da kentsel dönüşümde önümüze çıkan her türlü engeli ortadan kaldıracak tedbirleri alarak bu kanunu çıkarmak. 11 yıldır devam ediyor ve çalışmaları hızlandırmak istiyoruz.Bakanlığımızın öncülüğünde başlayan toplantılara İstanbul’daki tüm belediyeleri davet ettik.Bir ve ikisi hariç hepsi 39 ilçeden geliyor. İstanbul’da bu işe katkıda bulunmak isteyen gelip orada söylesin yol haritasını netleştirelim.O zaman gerekirse bir an önce İstanbul’a özel yasa çıkaralım.Çok mümkün görünmüyor. Düşünülen sarsıntının üstesinden gelin.Bu yüzden hızlı hareket etmemiz gerekiyor.Gerekirse bu konuda hızlı adımlar atarak Meclis çalışma döneminde olmasa bile Meclisi başka işlere değil sadece bu işe davet ediyoruz. dedi.

Özhaseki, ‘İstanbul için kentsel dönüşüm konusunda vatandaşları cesaretlendiren ikna edici kanaatler getirmeyi planlıyor musunuz? Bu kanunun çerçevesi ne olacak sorusuna, “Geçmişte bir binanın değiştirilmesi için yüzde 100 muvafakat aranırken, daha sonraki dönemde bu 3’te 2’ye düştü. Engeller yerine göre 3’te 2’sini sağlasanız bile “İşe başladığınızda kanun sizi uzun bir yola sokar. Orada karar verip bir an önce işe başlayamazsınız.”

REZERV ALANINDA YAPILACAK KONUTLAR 2 YIL İÇİNDE TESLİM EDİLECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, rezerv alanlarıyla ilgili bir soruyu şu şekilde yanıtladı:

“Yapacağımız rezerv alanlarında 350 bin konut belirledik. Orada işe başladığımızda en geç 2 yıl içinde o binaları teslim alacağız. En riskli yerlerden başlayarak yine vatandaşları oraya yönlendireceğiz. Söyleyeceklerim kesin bir şey değil ama İstanbul’da Kanal İstanbul Projesi sonucunda yapılacak evlerin bir kısmını depreme hazırlık için kullanabiliriz. Cumhurbaşkanımız da bundan bahsetmiştir. Yeter ki İstanbul’u geleceğe hazırlayalım, depreme karşı güvenli hale getirelim. İstanbul için genel kabul gören görüş şudur: ‘6 milyon civarında bağımsız birim var. Bunun 1,5 milyonu riskli ve 600 bini de ilk etapta yıkılacak gibi görünüyor. İlk hedefimiz o 600 bin konutu bir an önce inançlı alanlara taşımak. Bunu 5 yılda tamamlamayı planlıyoruz.”

haber-buca.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu