Elektrikli TOGG’un deposu sitelerde de ücretlendirilecek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOGG’un şantiyelerine elektrikli şarj ünitesi kurulması için çalışma başlattıklarını belirterek, kısa sürede 6 bin 800 sahadan talep aldıklarını söyledi.
Sancaktepe’de, Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği (TRKTYD) tarafından ‘2. Tesis Yönetimi Zirvesi ve Ödül Töreni Programı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleştirildi. Aynı zamanda Sancaktepe Belediye Başkanı Av. Şeyma Döğücü, Türkiye Kentsel Tesisleri Yönetim Derneği (TRKTYD) Genel Başkanı Suat Sandalcı ve STK temsilcileri. Bakan kurum, yaptıkları yasal düzenlemelerle başta Togg olmak üzere elektrikli araçlara olan ihtiyacın daha da şiddetli hale geleceğini hatırlatarak, kapalı alan içermeyen şarj ünitelerinin kurulumunu lisans almadan mümkün kıldıklarını hatırlatan Bakan kurum, ” Derneğimiz (TRKTYD) geçtiğimiz günlerde ülkemizin ilk yerli ve milli otomobilini piyasaya sürdü.Öncü firmalardan biri olan Togg’un elektrikli şarj ünitelerinin şantiyelere kurulması için çalışma başlattılar ve çok kısa sürede, 6 bin 800 sitenin talebini, vatandaşlarımızın yeni otomobilimize gösterdiği hassasiyetinin değerli bir yansıması olarak gördük.” sözlerini kullandı.
“Yağmur suyunu depolama zorunluluğu aidat giderlerini azaltacak”
Bakan Kurum, iklim değişikliği ile birlikte binaların rezervuarlarında boşa giden yağmur suları ile bahçelerde oluşan fazla suların değerlendirilmesi için çalıştıklarını anlatan Bakan Kurum, yağmur suyu deposunu da hayata geçirdiklerini açıkladı. 2 bin metrekareden büyük parsellerde yapılacak binalarda sistem zorunlu. Bu çalışmanın abonelik maliyetlerini de düşüreceğini vurgulayan Bakan Kurum, şunları kaydetti: “Şarj ünitelerinin kolay yapılması, site yönetiminde karar alamama, çoğunluk sağlanamaması gibi sorunları da ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Kat Mülkiyeti Kanununda gerekli kolaylıkları hazırladık.İlgili Bakanlıklarımızla müzakere ederek yönetmeliği hayata geçirmeyi planlıyoruz. İnşallah bunu yaptığımızda hızla süreçle ilgili adımları atmış olacağız.”
Cumhuriyet tarihinin en büyük toplu konut atılımını gerçekleştirdiklerini belirten Kurum, “2007 yılında Kat Mülkiyeti Kanununda ortak alanların toplu yapıların idaresi için kullanılması, vaziyet planları gibi birçok düzenleme yapıldı. ve projeler, yönetim planındaki değişiklikler ve ortak maliyetlere katılım. Sitelerde yürütülen yönetim hizmetlerine ilişkin gerekli kuralların belirlenmesi amacıyla; Adalet Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Bakanlıklarımızla birlikte yapılacak her türlü çalışmanın dayanağı olduğumuzu özellikle bilmenizi isterim. Bu anlamda Bakanlık olarak bu alanda faaliyet gösteren tüm şirketlerimizin ve şubelerimizin yanında olduğumuzu belirtmek isterim. “Çevreye Saygılı, İklim Dostu Kentler” hedefimiz doğrultusunda, çevreye ve iklime duyarlı, inançlı, güçlü, kimlikli, kültürel değerlerini yaşatabilen kentler inşa etmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük toplu konut hamlesini yaparak; 500 bin konutumuzu, 1 milyon konut arsamızı, 50 bin işyerimizi ülkemize ve milletimize kazandırıyoruz. Bu konut projelerinin çoğu mahalle büyüklüğünde siteler olacak. Burada da siz maaşlı kardeşlerimize ihtiyacımız olacak” dedi.
Sahalarda “Sıfır Atık” çalışmaları
“Sıfır Atık” hareketine değinen Kurum, özellikle yerleşim yerlerinde Sıfır Atık’ın yaygınlaştırılması konusunda site yönetimlerine büyük iş düştüğüne dikkat çekti. “Mahalle” olgusunun mahalle kültüründeki değerine dikkat çeken Kurum, “Bizi biz yapan değerleri unutmamalıyız. Maalesef öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki bilmeyenler var. Bu kültürü kaybetmemeli, gelecek nesillere aktarmalı, insanlarımızın birbirine yakınlaşmasını sağlayacak sevgi, saygı ve şefkatin yaşandığı, çocuklarımızın buluşacağı, muhabbetin, komşuluğun ve yardımlaşmanın en keyifli örneklerini öğreniyoruz.Bakanlık olarak ülkemizin farklı yerlerinde, vatandaşlarımızın yoğun olduğu yerlerde, millet bahçelerinde ve alışveriş yerlerinde, ‘çevre müfettişlerimiz’ için, evladımız için organize ediyoruz. Bakanlığımız için çeşitli çevre faaliyetleri, Bakanlığımızla ortak veya başka örnek faaliyetler yapmanızı bekliyoruz.”